Thomas More vermindert met zuiveringsinstallatie klimaatimpact glastuinbouw

Thomas More vermindert met zuiveringsinstallatie klimaatimpact glastuinbouw

19 juni I Campus Geel

Expertisecentrum Energie van de Thomas More-hogeschool onthult op 24 juni in de serres van Campus Geel zijn gloednieuwe CO2-zuiveringsinstallatie. Die maakt efficiënter gebruik van gas in de glastuinbouw mogelijk en brengt zo de klimaatafdruk terug. "Het is de eerste in zijn soort en werkt als een soort post-it. Onze ambitie is dat dit soort installaties in de toekomst vlot beschikbaar worden gemaakt voor tuinders", klinkt het. 

In het licht van verduurzaming wordt uitstoot van koolstofdioxide zoveel mogelijk geweerd, maar vaak wordt de nuttige functie van de stof daarbij over het hoofd gezien. "Overal ter wereld produceren we CO2, maar de glastuinbouw is een van de weinige sectoren die het als grondstof gebruikt”, stelt Fjo De Ridder, onderzoeker bij het Expertisecentrum Energie van Thomas More. Hij werkte mee aan de ontwikkeling van een gloednieuwe installatie om CO2 te zuiveren en op te slaan. "In de lucht zitten er ongeveer 450 ppm (parts per million) CO2. In een serre streven we echter 600 à 700 ppm na, want planten groeien beter in een CO2-rijke omgeving”, vult zijn collega-onderzoeker Jan Creylman aan.

Samen gingen ze daarom op zoek naar manieren om de CO2 die vrijkomt bij het verwarmen van serres, efficiënter in te zetten. Nu wordt die uit de uitlaatgassen gefilterd en de serre ingeblazen wanneer de verwarming draait.

"Als je de vrijgekomen CO2 kan opslaan, kan je die toedienen wanneer planten daar nood aan hebben. Ook op momenten dat extra verwarmen niet hoeft, zoals in de zomer."

CO2 op een post-it

De zuiveringsinstallatie die werd ontwikkeld is de eerste in zijn soort. Ze maakt gebruik van Pressure Swing Adsorption (PSA), een vorm van fysische scheiding waarbij CO2 uit de uitlaatgassen blijft kleven aan een adsorbens dat als een soort plakstrip dient. Daarvoor worden de uitlaatgassen in een afgesloten ton met dat adsorbens geblazen om stikstof van de koolstofdioxide te scheiden. Nadat de stikstof is afgevoerd, wordt de CO2 door een onderdruk te creëren verzameld en opgeslagen. Alsof ze van een post-it worden geplukt.

Bruikbaar in tuinbouwbedrijven

Aan de keuze voor die aanpak ging een uitgebreid voortraject vooraf. Daarbij werden ook alternatieven onderzocht, maar die bleken voor de dagelijkse realiteit van glastuinbouw vaak onhaalbaar.

"We zijn heel hard gebonden aan de realiteit. Natuurlijk kunnen we hier ook een chique chemische installatie plaatsen. Die zullen tuinders misschien wel interessant vinden, maar mogelijks ook onbetaalbaar."

Het uitgangspunt voor dit onderzoek - dat kadert binnen het ENERGLIK-project van Interreg Vlaanderen-Nederland - is dan ook om snel bruikbare oplossingen te bieden aan de sector. De CO2-zuiveringsinstallatie die ontwikkeld werd, haalt lagere zuiverheden dan chemische filtering, maar heeft als voordeel dat de operationele kosten veel lager liggen. Bovendien gaat het om een veilig proces dat weinig extra opvolging vereist. "Onze ambitie is dat dit soort installaties in de toekomst vlot beschikbaar gemaakt kunnen worden voor tuinbouwers”, blikt Jan Creylman vooruit. 

Studenten genieten mee van innovatie

In de komende tijd zullen de onderzoekers de installatie verder optimaliseren. "Eigenlijk hebben we nu een computer gekocht en gaan we in ons verder onderzoek op zoek naar de beste software daarvoor", vertelt Fjo De Ridder. "Er zijn namelijk heel wat stoffen waaraan CO2 goed blijft kleven, maar met de huidige stof die we gebruiken blijft er ook wat stikstof achter. Door verder onderzoek willen we op zoek naar het best mogelijke alternatief. We hopen uiteindelijk een zuiverheid van minstens 70% te bereiken."

In tussentijd kunnen ook de studenten van Thomas More kennismaken met de installatie, die gekoppeld wordt aan de serres waar ook de studenten Agro- en Biotechnologie gebruik van maken. Zo komen ze vanzelfsprekend in aanraking met de geavanceerde techniek. Hanne Govaers, unitmanager Life Sciences & Chemie aan de Thomas More-hogeschool:

"Dankzij deze innovatie komen de tuinbouwers van morgen meteen in contact met de mogelijkheden van de toekomst."

De CO2-zuiveringsinstallatie werd aangekocht met ondersteuning van VLAIO (onderzoeksinfrastructuur). 


De inhuldiging van de installatie vindt plaats op 24 juni vanaf 16u30 op Thomas More, Campus Geel (Kleinhoefstraat 4). Daarbij zullen de onderzoekers en vertegenwoordigers uit de sector aanwezig zijn. Het lint wordt geknipt door een vertegenwoordiger van Thomas More en tuinder Mitch Vermeiren, voorzitter van de Kempische Glasgroentenkring.

Voor geïnteresseerde pers is er de mogelijkheid om aan te sluiten of om reeds in de voormiddag interviews af te nemen met de betrokken onderzoekers Fjo De Ridder, Herman Marien en Jan Creylman. Dat kan op afspraak door te mailen naar jan.creylman@thomasmore.be. 

Inschrijving officiële opening met receptie - CO2 captatie - maandag 24/06/2024 om 16u30 (thomasmore.be)

Jan Creylman onderzoeker, Thomas More-hogeschool

 

 

 

 

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.