Thomas More vernieuwt bachelors Journalistiek 

17 juni I Campus Mechelen

De opleiding Journalistiek van de Thomas More-hogeschool geeft vanaf volgend academiejaar (2024-2025) de programma’s van haar driejarige Engelstalige bachelor International Journalism én de Nederlandstalige bachelor Journalistiek een stevige upgrade. Zo kunnen studenten er vanaf september 'Misdaadjournalistiek' volgen of ook specialisaties zoals 'Climate journalism' en 'Migration Stories'. "We willen op Campus Mechelen de journalist van de toekomst vormen", zegt Kris Vanhemelryck.

"New world, new narratives, new voices." Zo klinkt de baseline van de vernieuwde bachelor International Journalism. Kris Vanhemelryck, opleidingsmanager Journalistiek, verduidelijkt: "De wereld is in volle transitie. Dat maakt de job van journalisten ook uitdagender. Meer dan ooit moeten ze op zoek naar nieuwe manieren om hun verhalen te brengen voor een publiek dat helaas steeds vaker het nieuws mijdt. Daarom reiken we met ons vernieuwde opleidingsprogramma ook andere perspectieven aan rond onder andere economie, identiteit, migratie en inclusie." 

Tracks als curriculum

In plaats van het klassieke lessenpakket, kiest de hogeschool voor een opleiding in tien ‘tracks’ waarbij ze inhoud aan een specifieke journalistieke specialisatie koppelt. Soetkin Bulcke, docent en mede-architect van het nieuwe curriculum:

"In de track ‘Human interest matters' bijvoorbeeld zullen studenten kamperen bij een asielcentrum, een gevangenis of een school om van daaruit verslag uit te brengen."

In ‘Europe today’ werken ze als correspondent in een online European newsroom met partnerscholen in Europa. In ‘Migration stories’ gaan ze dieper in op literatuur van transmigranten en zullen ze als eindproject een fotografie-tentoonstelling organiseren. En tijdens de track 'Crisis Calling' zullen studenten een onverwachte crisissimulatie-oefening krijgen.

Internationaal

Door de bachelor in het Engels te geven, mikt Thomas More op een internationaal publiek uit binnen- en buitenland. "Bovendien bieden we de studenten in hun laatste jaar een individueel talentontwikkelingstraject zodat ze weten met welke persoonlijke troeven ze op de arbeidsmarkt komen", zegt Kris Vanhemelryck. 

Misdaad- en TikTok-journalisten

Ook de Nederlandstalige bacheloropleiding Journalistiek krijgt een facelift. Concreet kunnen studenten vanaf volgend academiejaar 'Misdaadjournalistiek' volgen als keuze naast 'Sport- of Lifestylejournalistiek'. De hogeschool zal ook experimenteren met nieuwe vertelvormen zoals Youtube-explainer-video’s, TikToks of 'Journalistiek Theater'. Ann Verlinden, docent en onderzoekster die mee aan de basis ligt van het hernieuwde curriculum:

"We zijn de eerste opleiding in Vlaanderen die 'Journalistiek Theater' aanbiedt. Dat is een relatief nieuwe vorm van journalistiek, waarbij journalisten en/of acteurs samen op het podium staan om journalistieke verhalen te vertellen. Het is een manier om de afstand die tussen de journalist en het publiek is ontstaan te verkleinen en voorbij de waan van de dag thema’s uit te diepen."

Werkzekerheid

In Nederland verdrievoudigde het aantal vacatures in de journalistieke media in 2021 ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch hebben mediahuizen het vaak lastig om specifieke profielen te vinden, zoals Instagram-, TikTok-, onderzoeks- en datajournalisten. Aan die stijgende vraag wil Thomas More dus nu tegemoetkomen.

In de prijzen

Dat de hogeschool sterke journalisten opleidt, bewees recent nog de Belfius-persprijs. Die ging naar 3 alumni van Thomas More: Lara Richir, Michelle Peters en Ellen Boonen. Ze wonnen de categorie ​ 'Jong Belgisch Talent' met hun 'Eunice street', een reportage over de mensensmokkel van Nigeriaanse vrouwen die in Europa in de prostitutie worden gedwongen. ​


Geïnteresseerd in de opleiding International Journalism of de Nederlandstalige bachelor Journalistiek? Kom naar de Opencampusdag van Thomas More op zaterdag 22 juni 2024.

Kris Vanhemelryck

opleidingsmanager Journalistiek, Thomas More-hogeschool

Soetkin Bulcke

docente Journalistiek, Thomas More-hogeschool

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.