Thomas More wordt als eerste hogeschool in Vlaanderen partner van Special Olympics Belgium

Thomas More wordt als eerste hogeschool in Vlaanderen partner van Special Olympics Belgium

Samenwerkingsovereenkomst met het oog op een inclusieve wereld

De Nationale Spelen van Special Olympics in mei gaan dit jaar door in Mechelen. Als hogeschool met een grote studentenpopulatie in deze stad wil Thomas More een loyale bijdrage leveren aan het succes van deze editie. Op woensdag 15 maart ondertekenden beide partners een samenwerkingsovereenkomst op Campus De Vest na een gastles door de CEO van de Special Olympics Belgium An Caers en atleet-ambassadeur Thibaut Bastien. De overeenkomst mikt verder dan de duur van het evenement. Net als Special Olympics draagt Thomas More inclusiviteit hoog in het vaandel.

Via de partnerschappen met maatschappelijke impact krijgen studenten de kans om hun talenten in te zetten voor kwetsbare doelgroepen in de samenleving. Zo ervaren studenten van eender welke opleiding hoe zij van meerwaarde kunnen zijn voor de maatschappij. 

Studenten werken mee

Zo nemen eerstejaarsstudenten van de sportopleidingen deel aan de vrijwillige gezondheidsscreening van alle 3000 Special Olympics-atleten in het kader van het 'Healthy Athletes Program' en studenten Audiologie helpen mee aan de gehoorscreening. Studenten Journalistiek maken een portret van de Mechelse G-sportatleten die deelnemen aan de Spelen en studenten Orthopedagogische Begeleiding zullen de atleten begeleiden tijdens de zwemwedstrijden; studenten Organisatie en Management zorgen voor randanimatie en studenten Sportmarketing ten slotte werken een campagne uit om Thomas More-personeel en -studenten te motiveren zich voor de Spelen te engageren.

Zorgzame bril

Maar er is meer dan deze concrete samenwerking in mei. Via een langdurige samenwerkingsovereenkomst met Special Olympics wil Thomas More de aandacht voor mensen met een mentale beperking integreren in de programma's van verschillende opleidingen, zodat zij later in het werkveld met een zorgzame bril naar hun kwetsbare medemens kijken en meewerken aan een inclusievere samenleving.

'De ambitie van Special Olympics om te komen tot die inclusieve samenleving via sport spreekt ons als Thomas More erg aan', zegt Evelyne Eykelberg, directeur People & Community. 'Sporten is gezond, sporten zet aan tot sociale contacten, en staat voor doorzetting en veerkracht. In die zin verwachten we dat de Special Athletes een rolmodel kunnen zijn voor onze studenten.'

(Lees verder onder de foto's)

Bakens verzetten

‘Met dit structurele partnership voelen we dat Thomas More echt bakens wil verzetten. Werken aan inclusiviteit is belangrijk om het samenleven te bevorderen in onze maatschappij. Aandacht hiervoor in het hoger onderwijs zorgt voor bewustwording bij onze jongeren en leert hen over inclusie en diversiteit op een educatieve en interactieve manier. Dat de meer dan 20.000 studenten de komende jaren met onze atleten met een verstandelijke beperking zullen sporten, zich inzetten als vrijwilliger en leren over inclusie en diversiteit tijdens de verschillende vakken stemt ons gelukkig’, zegt An Caers, CEO Special Olympics Belgium.  

Meer informatie

  • An Caers, CEO Special Olympics Belgium, +32 498 90 88 41
  • Evelyne Eykelberg, directeur People & Community Thomas More, + 32 477 95 06 68

Foto's

Hier kan je enkele foto's downloaden in hoge resolutie.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.