Thuiswerkplek on point
Tips uit onze opleiding Interieurvormgeving
Hoe maken we het beste van werken en studeren in tijden van social distancing? Docenten uit de opleiding Interieurvormgeving weten raad! En vonden in het jaarboek van vorig academiejaar een aantal bijzonder toepasselijke meubels van studenten.
Ontwerp van Kurt Van Abbenyen, student Interieurvormgeving via Open Hoger Onderwijs. (Foto Maris Chan van Luca School of Arts, Narafi)
Naast het raam
“Licht en lucht zijn onmisbaar. Begin dus maar met een plek langs het raam. Niet met het raam in je rug of recht voor je, wel opzij: je zicht op een beeldscherm wordt niet gestoord door verblindend licht en je kan tegelijk naar buiten én naar de ruimte kijken. Kies dus een interessante of neutrale achterwand.”
Niet tegen de muur
“Zet eerder een tafel in het midden van een ruimte dan tegen de muur. Dat lijkt onlogisch, want ergonomisch gezien neemt deze opstelling meer circulatieruimte in. De beste oplossing is ongeveer een meter van de muur, dan is er ruimte voor je stoel en bij een videochat kan er ook geen huisgenoot meer achter jou lopen. Het gaat erom dat je niet met je gezicht naar de muur gaat zitten. Want dan heb je immers geen overzicht op de ruimte, dus ben je niet op je gemak. Bedenk ook dat het licht dan meestal ook vanachter je rug komt, en dat is ook niet ideaal.
Alternatief voor de bureaustoel
“Heb je thuis geen 'echte' verstelbare bureaustoel maar blijf je wel lang op je stoel zitten? Zet dan af en toe je ene voet voor de andere en beweeg even alsof je gaat rechtstaan, maar hef jezelf maar enkele centimeters, met rechte rug, naar voor. Je zal je rug voelen ontspannen.”
Van boven naar onder: ontwerp Isaac De Mulder (foto Isabel Rottiers) , ontwerp Kimberly Vonckx,ontwerp Roxanne Verpoort (foto Felle Janssens).
Beweeg
“Een mens is niet gemaakt om stil te zitten op een stoel. Je ruggengraat heeft een S-vorm, de tussenwervelschijfjes van je ruggengraat verdienen beweging, anders bezorgen ze je pijn. Ook de spieren van benen en armen vragen een goede doorbloeding. Ook aan een echte ‘bureau’ op een echte bureaustoel, moet een mens blijven bewegen dus. Je thuiswerkplek zou eigenlijk afwisselend een zit- en een staplek mogen zijn. Afwisselen is dus de boodschap.” Ofte: "De beste zithouding is de volgende."
Hulpmiddelen
“Gebruik een laptopverhoog. De mijne maakte ik zelf met iets dat mijn dochter maakte op school. Ook een extern klavier en muis helpen voor een betere houding. Voor onlinevergaderingen is een hoofdtelefoon of oordopjes met microfoontje handig. Het sluit alles uit qua lawaai thuis en zorgt voor een aangenamer geluid en meer focus.”
Deze tips komen van Leen Van Aken, onderzoeker aan de unit Interieur Design & Architectuur van Thomas More-hogeschool, van Andrea Wilkinson, docent in de Postgraduate Space and Service Design bij Thomas More en van Patrick Reuvis, docent meubelontwerp aan de unit Intereur, Design & Architectuur van Thomas More.
Specifieke vragen?
Stel ze gerust aan Leentje Van Aken!
Leentje Van Aken