Toekomstige voedingstechnologen ontwikkelen nier-vriendelijke voeding
13 maart - Food at Work
Een team laatstejaarsstudenten Voedingstechnologie van de Thomas More-hogeschool ontwikkelde een innovatieve spread voor nierpatiënten. De hartige dip op basis van pompoen en wortel kreeg de veelzeggende naam REIN. Op 13 maart zullen ze het voorstellen op de prestigieuze wedstrijd Food at work Ecotrophelia Awards. De studenten willen met hun product de voedingsbedrijven bewustmaken van de grote nood aan nier-vriendelijke voeding.
Het idee van de voedingstechnologen in spe ontstond na een inspirerend gesprek met Annemie Heselmans. De onderzoekster werd door een turnongeval verlamd. Ze werd dialysepatiënt en moet een strikt dieet volgen. Op haar bord vaak zoutloze witte boterhammen met confituur, bij gebrek aan voedzame alternatieven. Hierdoor heeft Annemie net als 7.000 andere nierpatiënten een vergroot risico op hart- en vaatziekten en ondervoeding. De Thomas More-studenten willen met hun vernieuwend voedingsproduct REIN tegemoetkomen aan hun behoefte.
REIN is een vegetarische spread, speciaal samengesteld voor mensen met nierfalen of patiënten die dialyses krijgen. Het bestaat uit pompoen, wortelen, prei en witloof en is verrijkt met zachte kazen voor een gladde textuur. Dankzij het unieke productieproces, reduceren de studenten de schadelijke nutriënten zoals kalium en fosfor. De spread kan gebruikt worden als dip op brood, maar ook als saus in verschillende gerechten.
Op 13 maart trekt het team van Thomas More met REIN naar de Food At Work Ecotrophelia Awards. De wedstrijd daagt de studenten uit om innovatieve, commercialiseerbare en duurzame voedingsproducten te ontwikkelen. De studenten hopen dus dat REIN in de smaak zal vallen bij de jury en bij de meer dan 300.000 patiënten met nierinsufficiëntie of mensen die een zoutarm dieet volgen. Bovendien willen ze de spread ook in de reguliere supermarkt leggen. Hun manier om in te zetten op inclusie. De winnaars van de wedstrijd mogen België vertegenwoordigen op Europees niveau. Eerdere studenten in de bachelor Agro- en Biotechnologie met afstudeerrichting Voedingstechnologie behaalden al meerdere keren zowel de eerste, tweede als publieksprijs. Op 24 april 2024 volgt de prijsuitreiking.
Lotte Vertommen