De proclamatie van Umar Badawi

De proclamatie van Umar Badawi

Primeur voor Vlaanderen: eerste vluchteling behaalt hogeschooldiploma via MaxiPAC-procedure

Voor de Palestijn Umar Badawi wordt maandag 15 maart een grote dag. De vluchteling die zich vijf jaar geleden met zijn gezin in Geel vestigde, wordt dan plechtig geproclameerd als bachelor Sociaal Werk aan de Thomas More-hogeschool. Badawi is de eerste migrant die een diploma behaalt via MaxiPAC, een procedure om elders verworven kwalificaties en competenties te laten meetellen. MaxiPAC vertrekt vanuit de bestaande EVC-procedure, maar dan op maat van vluchtelingen zoals Umar die dankzij zijn vrijstellingen een verkort traject kon volgen. Zijn proclamatie, in aanwezigheid van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi, is een primeur voor Vlaanderen.

Story image

Migranten kunnen met hun niet-Europees en niet-erkend diploma niet altijd op onze arbeidsmarkt terecht. Ze hebben in hun eigen land een diploma hoger onderwijs behaald en vaak ook al werkervaring opgedaan, maar kunnen dat hier niet inzetten. Het is geen pasmunt, het telt niet mee. Zo gaat vaak kostbare kennis en ervaring verloren, zowel voor de nieuwkomer als voor zijn nieuwe samenleving. Het project MaxiPAC wil daar iets aan doen.

Dankzij MaxiPAC kan men nu vrijstellingen voor buiten Europa verworven competenties verkrijgen en via een verkort traject een Vlaams hogeschool- of universiteitsdiploma behalen. MaxiPAC staat voor 'Maximising Previously Acquired Competences'. Het is dus een specifieke aanpak voor vluchtelingen en niet-EU-burgers van de reeds bestaande EVC-procedure waarmee studenten vrijstellingen kunnen krijgen op basis van Elders Verworven Competenties.

MaxiPAC ontstond als een project van het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) met naast leider Thomas More als partners: VUB, UGent, Minderhedenforum, NARIC-Vlaanderen en H&H Education.

'We hopen dat ook andere hogeronderwijsinstellingen hierdoor geïnspireerd geraken en in deze procedure stappen'

Primeur voor Vlaanderen

De Palestijnse vluchteling Umar Badawi, is de eerste die via deze MaxiPAC- procedure afstudeert en dit als bachelor Sociaal Werk aan Thomas More. 'We zetten deze plechtige ​ proclamatie graag in de kijker', zegt projectmanager Aleidis Devillé, 'omdat we hopen dat vele hoger onderwijsinstellingen zo geïnspireerd geraken en instappen in deze procedure.'

Kunstenaar en politiek cartoonist Umar Badawi die in 2016 met zijn gezin vanuit Libanon naar België vluchtte is in Geel al een bekend figuur. In 2018 richtte hij er de vzw Refuchanges op, een organisatie die vluchtelingen helpt integreren via culturele projecten zoals theater of dans.

Praktisch

Proclamatie Vluchteling Umar Badawi via Maxipac Procedure

Maandag 15 maart 2021 van 10.30 tot 11.30 uur

Thomas More Hogeschool, Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel – In de tent

Meer info

www.maxipac.be & www.maxipac.eu

Contactpersoon

Dr. Aleidis Devillé, Projectmanager van MaxiPAC, antwoordt graag op al je vragen

+ 32 (0)498 44 83 06

[email protected]

 

 

Campus Geel
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.