Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Vernieuwbouw Campus De Vest in de startblokken

Thomas More start werken in februari 2022

De volledige vernieuwbouw van Campus De Vest aan de Zandpoortvest in Mechelen krijgt stilaan concrete vorm. De omgevingsvergunning is aangevraagd, de aanbestedingsprocedure is gepland vanaf mei en de werken starten in de lesvrije week van februari 2022, iets later dan oorspronkelijk voorzien. De werken verlopen gefaseerd om het onderwijsproces zo normaal mogelijk te kunnen laten doorgaan. De nieuwe site zal klaar zijn in 2026. De vernieuwbouw past in het masterplan 'More Space' van de hogeschool en sluit aan bij de grote Mechelse stadsplannen met de herinrichting van de vesten.

Thomas More barst uit zijn voegen. Het masterplan More Space (meer ruimte voor leren, ​ werken en leven) streeft naar professionele én gezellige campussen, ontmoetingsplekken met een innovatieve inrichting en uitrusting.

De plannen voor Campus De Vest passen helemaal in dit plaatje. De campus ligt aan de rand van de stad en centraal tussen de andere campussen in Mechelen (De Ham, Kruidtuin en Faydherbe) die elk specifieke opleidingen herbergen. Na de uitbreiding zal Campus De Vest de business- en zorgopleidingen blijven huisvesten, maar ook een soort moederschip worden voor de algemene functies van de Thomas More-community in Mechelen.

Flexibel en futureproof

Zo komen er twee grote aula’s met meer dan 200 zitplaatsen, twee kleinere aula's, een groot leercentrum en een studentenrestaurant aan het Dijleterras, 11 flexibele leslokalen en projectruimtes en een volledig uitgeruste fietsenstalling. Dat is allemaal goed voor een vloeroppervlakte van 9.695m² in nieuwbouw en 4.473 m² in renovatie.

Inrichting en uitrusting zijn futureproof én flexibel. Alle lokalen en het leercentrum worden voorzien van de nieuwste technologieën, maar zijn snel aanpasbaar als nieuwe inzichten dat vereisen.

Utopiastraat

Het nieuwe concept van de campus werkt de onvolkomenheden van de bestaande site weg en zet in op verbinding, vergroening en op technologische innovatie. De campus opent zich naar de Dijle, toont zichzelf via vitrines aan de wandelaars op de toekomstige groene boulevard en heeft de ambitie een echte landmark te worden in de stad. De torens rusten op een genereuze sokkel, een centrale foyer moet de 'huiskamer' van de campus worden, er slingert een gezellige Utopiastraat tussen de gebouwen door en bovenop zijn er actieve, klimaatrobuuste daktuinen. Er is veel ​ ruimte om rond te hangen, te struinen, om je af te zonderen of bij elkaar te komen. Om te werken, te debatteren, te spelen. De campus moet een plek zijn waar studenten en medewerkers zich thuis voelen zonder meer.

Utopiastraat (linksboven - en onder), foyer en studentrestaurant (rechtsonder- en boven)

 

Gezonde omgeving

In de plannen is er niet alleen veel aandacht voor de verbindende en sociale functies van de campus, maar ook voor gezonde en leefbare ruimtes. Zo is er gezocht naar oplossingen voor een optimale verlichting met zoveel mogelijk daglicht, is elk lokaal voorzien van opengaande ramen en werd de akoestiek zowel binnen en als buiten grondig bestudeerd. Uiteraard is er ook aan duurzame en energiezuinige systemen gedacht: zonnepanelen, een BEO-veld om de gebouwen te koelen en te verwarmen, hemelwaterrecuperatie, slimme verluchting en verlichting via CO2- en daglichtmeting in elk lokaal, enz. ​ De vernieuwde campus zal overal toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

De site zal zich ook inpassen in het duurzaam mobiliteitsbeleid van de stad Mechelen en het STOP-principe. Fiets, openbaar vervoer, deel- en combimobiliteit krijgen voorrang, ​

 

Meer informatie

Veerle Heyvaert
Veerle Heyvaert Algemeen woordvoerder
Barbara Adriaensen
Barbara Adriaensen Projectleider Masterplan Mechelen

 

Story image

Projectpartners

Beelden Stramien

morespace.zip 25 MB

 

 

 

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.