Virtuele realiteit ondersteunt afstandsonderwijs

Virtuele realiteit ondersteunt afstandsonderwijs

Thomas More-onderzoekers begeleiden Technology Career Center ClimIT bij inschakelen van VR in de opleidingen

Leuven-Mechelen - Cursisten die van thuis uit met elkaar en met hun trainer in gesprek gaan in een virtuele omgeving. Dat is het project dat het Leuvense ClimIT, dat omscholing in IT organiseert, samen met onderzoekers van Thomas More, uitrolt. Het idee is dat cursisten na hun werkdag in afstandsonderwijs, even samenkomen - in de vorm van hun avatars - voor een nabespreking met elkaar en hun trainer. Even socializen dus in een virtueel lokaal. ​ Daarnaast zullen de cursisten dankzij de VR-toepassing Bodyswaps met een VR bril sollicitatie- en communicatietraining krijgen. Het traject kan binnen de Voka DigiHub van start gaan, met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Het laatste jaar is er veel te doen over de zogenaamde metaverse, virtuele omgevingen waar mensen onder meer met elkaar in contact kunnen komen. Als eerste Technology Career Center in België, gaat het Leuvense ClimIT zo’n virtuele omgeving inschakelen om cursisten te helpen om met elkaar en hun trainer te communiceren.

Thomas More

Het hele traject wordt mee opgezet en begeleid door de onderzoeksgroep Creative en Innovative Business van Thomas More Hogeschool in Mechelen. ‘We hebben bij Thomas More de laatste jaren heel veel expertise opgebouwd rond virtual reality en virtuele werelden, en helpen graag bedrijven die daar zelf mee aan de slag willen gaan,’ zegt onderzoeker Bruno Koninckx. ‘In dit project doen we niet alleen de technische uitwerking, maar hebben we ook de concrete oplossingen gekozen die het beste beantwoorden aan de doelstellingen van ClimIT en aan de behoeften van de cursisten. Ook tijdens het project staan we hen bij en gaan we alles evalueren.’

Avatar

De opleiding, die eind april start, zal voornamelijk van op afstand gegeven worden. Om de cursisten toch het gevoel te geven dat ze mekaar dagelijks toch even in dezelfde ruimte kunnen zien en spreken, zal ClimIT het platform Spatial.io inschakelen. In een aparte ruimte binnen dit virtuele platform kunnen de cursisten en de trainers in de vorm van een avatar met elkaar praten, maar ook presentaties of aantekeningen maken en delen.

‘Er is een positieve evolutie om meer opleidingen vanop afstand te organiseren, zodat cursisten kunnen leren op hun eigen tempo en locatie. Maar hierbij missen ze toch voor een stuk het sociaal contact en de verbinding met de groep of docent,’ zegt Managing Director Elien Van Asch. ‘Concreet gaan we daarom regelmatig op een bepaald uur in de virtuele ruimte afspreken. Cursisten kunnen dan met elkaar praten over wat ze die dag gedaan hebben of aan hun trainer meer uitleg vragen. Het leertraject krijgt op die manier een extra dimensie.’

Bodyswaps

Tijdens de opleiding, die drie maanden duurt, krijgen de cursisten ook een traject rond soft skills. Daar leren ze onder meer hoe ze beter moeten solliciteren of communiceren binnen een bedrijf. Voor dit onderdeel zal de toepassing Bodyswaps gebruikt worden. Dit is een toepassing die op een VR bril of een computer draait. Door middel van een rollenspel met avatars, en dankzij spraakherkenning, kunnen de cursisten een gesprek voeren dat een echt gesprek heel dicht benadert. Achteraf krijgen ze een score en kunnen ze zelf zien wat ze gezegd hebben. ‘We geloven sterk dat deze toepassing een heel goede aanvulling is op de gewone softskill-trainingen die we onze cursisten geven,’ zegt talent development manager Marieke Verhulsdonck.

Dit project maakt deel uit van een van strategische initiatieven van de Kompose-groep, die HR- en techbedrijven zoals ClimIT samenbrengt. 'We krijgen voor dit project financiële steun van EFRO en VLAIO, maar we zijn vastbesloten om onze toekomstige werking en opleidingsvisie op deze manier te blijven innoveren,' besluit Dominiek Henckaerts van Kompose.

Praktisch

De cursus “Switch to IT in the Metaverse” startte op 26 april 2023.

Meer informatie

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.