Vroedvrouw Irina vertrekt naar grens Polen-Oekraïne met hulppakketten voor zwangere en pasbevallen vrouwen

Vroedvrouw Irina vertrekt naar grens Polen-Oekraïne met hulppakketten voor zwangere en pasbevallen vrouwen

Thomas More-hogeschool steunt initiatief 'Verloskundigen voor verloskundigen in Oekraïne' van haar opleidingsmanager in Turnhout

Irina Coomans, opleidingsmanager Vroedkunde in Turnhout, vertrekt samen met andere vroedvrouwen en met honderden hulppakketten voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen naar de Pools-Oekraïense grens om daar hulp te bieden aan vrouwen op de vlucht. Daarvoor werkt ze samen met de Poolse Magda Stankiwiccz die een verloskundige praktijk heeft in Rotterdam. De missie vertrekt met twee volle vrachtwagens op donderdag 31 maart. Nu zondag 27 maart stellen vrijwilligers op de Thomas More-campus in Turnhout de pakketten samen. De hogeschool ondersteunt dit initiatief.

'Als vroedvrouw en verpleegkundige klopt mijn zorghart hard bij al het leed dat we zien in Oekraïne. Ik wil me heel graag inzetten', zegt Irina. 'Op donderdag 31 maart vertrekken we met twee trucks met zoveel mogelijk hulppakketten. De goederen zijn bestemd voor hulp aan Oekraïense vrouwen die op de vlucht zijn voor de oorlog. Velen verblijven in de grensstreek en moeten hun kind in vaak erbarmelijke omstandigheden dragen, ter wereld brengen en verzorgen. Soms in schuilkelders, soms op de vlucht, in het veld.'

'De pakketten bevatten vooral bevallingssets. Al wat je nodig hebt voor een hygiënisch verantwoorde en veilige bevalling. We hebben er al heel wat bij elkaar, gekregen van andere verloskundigen, sponsoren en van onze studenten. We krijgen veel steun. Met de donaties die we ontvangen, kopen we spullen voor de pakketten. We willen vertrekken met op zijn minst vijfhonderd van die bevallingskits voor medici en niet-medici. En allerlei andere dingen die zwangeren en kraamvrouwen goed kunnen gebruiken.'

Bij elke pakket zitten instructies voor een bevalling in het veld met minimale of geen medische training.

Behalve de wegwerp-partussets die gebruikt worden bij bevallingen, zamelen Irina en Magda ook ontsmettingsmiddelen, gaaskompressen, steriele handschoenen, kraamverbanden, luiers en kleding voor pasgeborenen in.

Ze hebben ook instructies opgemaakt (in het Oekraïens natuurlijk) voor een bevalling in het veld met minimale of geen medische training. Deze instructies gaan mee met elk pakket. Irina en Magda brengen niet alleen bevallingssets naar Polen, ze willen daar ook spreekuren gaan houden. 'We gaan met de hulp van onze Poolse partners ter plaatse bekijken waar en hoe we het best kunnen helpen', zegt Irina.

Inzamelpunten

Thomas More lanceerde een oproep onder alle medewerkers en studenten en op elke campus is er een verzamelpunt voor het binnenbrengen van hulpgoederen. Op het einde van de week gaan die allemaal naar de campus in Turnhout, waar vrijwilligers ze zondag sorteren en inpakken.

'Knap dat Irina en andere collega's zoveel engagement tonen', zegt algemeen directeur Stijn Coenen. 'We willen een hogeschool zijn die midden in het échte leven staat, het minste wat Thomas More kan doen, is mee de schouders onder dit en andere projecten van onze medewerkers zetten.'

Meer informatie

De actie heeft een facebookpagina voor alle info en de stand van zaken: https://www.facebook.com/VerloskundigenvoorverloskundigeninOekraine/.

Contact

Irina Coomans
+31 646 317 872
irina.coomans@thomasmore.be

Campus Turnhout
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.