Wat is de impact van AI op onze democratie?

Wat is de impact van AI op onze democratie?

18 - 22 maart: Internationale Dagen op Thomas More

Democracy or Democrazy? Navigating the impact of AI on society. Dat is het thema van de Internationale Dagen van Thomas More. Van 18 tot 22 maart verwelkomt de hogeschool nationale en internationale gasten uit de hele academische wereld. Het evenement bereikt zijn hoogtepunt met de lezing van de bekende Nederlandse AI-specialist en docent Pieter van Boheemen op 19 maart. Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez leidt de keynote in.

De Internationale Dagen starten op maandag 18 maart. Met heel wat netwerkactiviteiten, inspiratiesessies en internationale gastsprekers zijn ze voor de Thomas More-studenten één bruisende bron van inspiratie. Dit jaar ligt de focus op de cruciale rol van AI in het versterken van onze democratie. De hogeschool richt haar schijnwerpers op het huidige EU-voorzitterschap van België, dat de stad Mechelen omarmt met het festival Construct Europe. Dat voorzitterschap zal als rode draad door het programma lopen van de centrale dag op dinsdag 19 maart. Een must-see is het bezoek aan de expo Wij zijn Europa van niemand minder dan fotografe Lieve Blancquaert.

Maar de apotheose is zonder twijfel de lezing door Pieter van Boheemen op Campus De Nayer. Hij is AI-expert en docent aan de Hogeschool Rotterdam. Zijn onderwerp: Sacrificing democratic values on the altar of AI. Hiermee werpt hij een kritische blik op de ethische uitdagingen binnen het AI-tijdperk. Hij belooft ons samen te ontrafelen wat het werkelijk betekent om op een verantwoorde manier met AI om te gaan en de democratische controle over AI te herstellen. Caroline Gennez verzorgt zijn inleiding. De minister deelt de bezorgdheid van Pieter van Boheemen:

“AI kan de verhoudingen binnen democratische systemen sterk beïnvloeden. Algoritmen die worden aangedreven door AI, kunnen zelfs de publieke opinie manipuleren. We mogen ook niet vergeten dat veel landen – zeker in het Globale Zuiden - zich nog in de beginfase bevinden in de ontwikkeling van een nationale aanpak. De implementatie van de technologie is bovendien duur. Een nieuwe kenniskloof moeten we vermijden. Tegelijk kan AI nuttig zijn bij een aantal humanitaire taken, zoals het detecteren van mijnen of het voorspellen van natuurrampen. Een boeiend debat dus.”

Daarna is het uitkijken naar donderdag 21 maart. Dan dagen Thomas More-docenten en internationale gasten maar liefst 1.000 studenten uit op Campus Geel met een multidisciplinaire challenge. Het centrale vraagstuk luidt: How can AI increase (e)quality for all? Een uitnodiging om creatief en innovatief te denken over de positieve impact van AI op gelijkheid.

De Internationale Dagen beloven een smeltkroes van culturen te worden, met afgevaardigden uit onder andere Ghana, Finland en Thailand. Een mondiale viering van kennis en diversiteit.

Programma 19 maart

11.30 - 12.00 uur: registratie op Campus De Nayer

12.00 - 12.10 uur: welkom door Sofie Mols, Thomas More-directeur Innovatie & Internationalisering

12.00 - 13.30 uur: lunch op Campus De Nayer

13.20 - 14.30 uur: keynote door Pieter van Boheemen met introductie van Caroline Gennez

15.30 - 17.30 uur: activiteiten in de stad Mechelen of op Campus De Nayer

18.00 - 21.00 uur: diner op Campus Mechelen

Hannelore Vervoort International Officer of International Office, Thomas More-hogeschool
Story image

 

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.