XD-studenten krijgen verrassende klant tijdens challenge

XD-studenten krijgen verrassende klant tijdens challenge

21 februari - Campus De Ham

Op 21 februari worden de studenten Digital Experience Design (XD) aan de Thomas More-hogeschool traditiegewijs uitgedaagd met een stevige hackathon. Verrassend dit jaar is de opdrachtgever. De studenten mogen werken voor de federale overheid. Het event kadert binnen het project ‘How can we co-create better digital public services?’, een bredere samenwerking tussen de hogeschool, de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid en Nido, het innovatielab voor de overheid.

Straffe koffie, sterke wifi, een creatief brein en technische skills. Dat zullen de XD-studenten goed kunnen gebruiken op 21 februari. Die dag worden ze tijdens een heuse hackathon uitgedaagd om enkele federale openbare diensten te helpen digitaliseren. De overheid en haar burgers dus als reële klanten.

“Dat is absoluut niet alledaags voor een 19-jarige student. Net dat maakt het super boeiend”, vertelt Filip Burgelman, lector Ondernemerschap bij XD.

“Met deze opdracht willen we onze studenten laten ervaren hoe de overheid functioneert. Ze zullen echt in gesprek moeten gaan met ambtenaren en burgers. Bovendien draait het om het aanleren van communicatievaardigheden via digitale kanalen. Overheidsinstanties werken vaak met gevoelige materie. Wat voor antwoorden zullen onze jonge, creatieve geesten hierop formuleren? Dat is de challenge", vertelt Burgelman. "Hun design-, codeer-, business- én communicatieskills: ze worden hier dus allemaal op de proef gesteld."

Follow my request

Op 14 februari was het kick-off. Dan kregen de 35 studenten het maatschappelijke project toegelicht en ontdekten ze hun klant: de Directie-generaal Personen met een Handicap van de FOD Sociale Zekerheid. Zij hebben de studenten gevraagd om de applicatie 'Follow my request' te ontwikkelen. Die moet ervoor zorgen dat wanneer een burger een aanvraag indient bij Sociale Zekerheid - zoals een verzoek voor een uitkering of een tegemoetkoming voor personen met een handicap - de status ervan realtime kan controleren.

Julie Clément, Directeur-generaal Personen met een handicap bij de FOD Sociale Zekerheid:

“Vergelijk het met wanneer je online een pakje of maaltijd bestelt: dan kun je via een app het parcours volgen. Ook hier willen we dat bereiken: op welk punt bevindt zich mijn verzoek? Hoe ver staat het met mijn aanvraag? Het maakt het proces transparant, stelt de gebruiker gerust en verhoogt het vertrouwen in de overheid."

Ambtenaren als collega's

‘How can we co-create better digital public services?’ is een samenwerking tussen FOD Sociale Zekerheid, Nido en de Thomas More-hogeschool. Nido is tijdens de campagne van de eerste Federale Innovatie Award op zoek gegaan naar interessante partners om uitdagingen van de overheid mee te ondersteunen. Niet alleen de studenten, maar ook de ambtenaren worden betrokken in dit project.

“Ik merk dat de ambtenaren waarmee we samenwerken, enorm geëngageerd zijn. Ze zoeken naar vernieuwing”, vertelt Burgelman.

Frédéric Baervoets (Manager innovatielab Nido): “De overheid als expert in het verkennen van het probleem, niet van de oplossing. Met deze mentaliteit stimuleren we met Nido een nieuwe cultuur van innovatie. Partners zoals Thomas More bieden ons opportuniteiten om problemen en behoeften van burgers op een andere manier aan te pakken dan de overheid gewend is. En voor de studenten is dit een leerrijke maatschappelijke uitdaging."

Op 22 mei presenteren de XD-studenten hun creaties tijdens de inspiratiebeurs op Campus Kruidtuin.


Over XD

Digital Experience Design (XD) is een volwaardige bachelor van 3 jaar aan de Thomas More-hogeschool. Op Campus Mechelen worden de studenten ondergedompeld in de digitale wereld van internet, websites en apps. Hier vind je meer info over de opleiding.

Over FOD Sociale Zekerheid

De FOD Sociale Zekerheid waarborgt een kwaliteitsvolle ondersteuning bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het sociaal beleid en dit in samenwerking met Belgische en internationale partners. Daarnaast staat het in voor allerlei diensten aan gebruikers uit verschillende sociale groepen.

Over Nido

Nido is het innovatielab voor de overheid en werd in 2017 opgericht door de FOD BOSA. Het lab stimuleert innovatie binnen de overheid door ambtenaren te ondersteunen bij hun uitdagingen en een veilige omgeving te bieden waarbinnen slim en duurzaam geëxperimenteerd kan worden.

Filip Burgelman Lector ondernemerschap, Thomas More-hogeschool
Julie Clément Directeur-generaal Personen met een handicap, FOD Sociale Zekerheid
Frédéric Baervoets Manager innovatielab, Nido
Story image

 

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.