Ze zeggen dat... over jouw generatie op het werk. Maar wat is waar?

Babyboomers die vastroesten? Millennials geobsedeerd door work-life balance? Gen Z vergroeid met hun smartphone? Maar klopt dat wel? Gisteren vlogen de clichés de deur uit tijdens het Thomas More-event 'Van Tik Tak tot TikTok op de werkvloer' op Campus Geel. De kersverse opleiding HR Management, vorig jaar opgestart, bracht alle generaties samen voor een bijzonder experiment: écht met elkaar praten in plaats van over elkaar.

Misschien herken je ze wel. Conversaties op de werkvloer die beginnen met "Toen ik jong was" of eindigen met "OK Boomer!". Of misschien zucht je zelf af en toe "Die jeugd met hun telefoons...". De bachelor Human Resources Management van Thomas More bracht gisteren de hedendaagse werkvloer tot leven en gaf elke generatie een stem. Van Gen Z-scholieren die binnenkort hun eerste baan zoeken tot een babyboomer met decennia werkervaring, met millennials en Gen X'ers daartussenin. Ook in het publiek. En net die mix zorgde voor een boeiende energie. Vooroordelen werden uitgedaagd, stellingen getest: blijven we op de werkvloer in onze generatiehokjes of is er een brug te bouwen tussen Tik Tak-nostalgie en TikTok-targets?

En wie ben jij - beste lezer - in het generatielandschap? Trendwatcher en keynotespreker van het event Herman Konings schetst:

  • Builders (5% van de wereldbevolking): geboren vóór 1946, de wederopbouwgeneratie die spaarzaamheid en stabiliteit vooropstelt. Hun focus ligt vooral op HEALTH - gezondheid als hoogste goed na de ontberingen die ze hebben meegemaakt.
  • Babyboomers (25,5%): geboren tussen 1946-1964, de naoorlogse optimisten van "seks, drugs & rock-'n-roll". Ze focussen op WEALTH, hebben 2,5 keer meer vermogen dan eerdere generatie en leven gemiddeld 7 jaar langer. De jongsten worden dit jaar 61.
  • Generatie X (18%): geboren tussen 1965-1980, vaak bestempeld als de "verloren generatie" die opgroeide tijdens economische onzekerheid. Ze maakten de transitie mee van analoog naar digitaal, van cassette naar CD. Hun focus ligt op WELL(being), met het hoogste aantal burnouts.
  • Millennials (17%): geboren tussen 1981-1996, de brugfiguren met een uniek evenwichtsgevoel tussen analoge jeugd en digitale volwassenheid. 9/11 vormde voor hen een historisch ankerpunt. Ze nemen steeds vaker leidinggevende posities in.
  • Generatie Z (16%): geboren tussen 1997-2010, opgegroeid met sociale media als tweede natuur, gevormd door corona en maatschappelijke onrust. Sociaal bewust en individualistisch tegelijk.
  • Generatie Alpha: de jongsten, geboren na 2010, nog niet op de arbeidsmarkt. Echte digital natives die geen wereld zonder wifi kennen. AI is hun klasgenoot, bits en bytes hun zuurstof.

"Ze zeggen dat Gen Z vergroeid is met hun smartphone"

De eerste stelling gaat over de meerderheid in het publiek: Gen Z. Kimberly, leerling van de middelbare school Sint Maria in Geel, erkent én ontkracht: "We moeten ermee leren leven, maar waar ik als jobstudent werk, ben ik eigenlijk bang om mijn smartphone te gebruiken. Ik zie mijn leeftijdsgenoten zelfs naar het toilet gaan om pas een kwartier later terug te komen", lacht ze.

Rana (Gen Z, student HR Management van Thomas More) ziet het zo:

"Als je ergens werkt waar je het niet leuk vindt, ben je inderdaad sneller afgeleid door je smartphone. Maar als je werk kiest dat je echt interessant vindt, dan vergeet je vaak helemaal dat je telefoon er is."

(lees verder onder de foto)

Klasgenoot Bryan vult aan: "Je kunt tegenwoordig niet zonder je smartphone, want veel taken verlopen nu online. Da's zowel handig als noodzakelijk. Ik word inderdaad afgeleid door social media, maar kan wel de bewuste stap zetten om te beginnen met mijn eigen taken."

Een Millennial uit het publiek reageert verrassend en krijgt applaus:

"Ik ben niet opgegroeid met die technologie en merk dat ik tóch snel afgeleid raak. Jongeren kunnen ons leren hoe we ermee moeten omgaan. Niet technisch maar vooral qua gedrag."

"Ze zeggen dat Millenials alleen maar flexibiliteit willen"

Jeroen (Millennial) nuanceert de stelling meteen: "Ja, we willen flexibiliteit, maar er zijn zeker grenzen aan. Een Teams-meeting is 100 keer anders dan face-to-face contact. Flexibiliteit is voor Millennials geen volmacht om minder te werken, maar een manier om efficiënter te functioneren." Hij vult aan: "Als ik rondom me kijk naar collega's met kinderen, dan zie ik hoe belangrijk het is om hen op tijd te kunnen ophalen. Vooral sinds corona is flexibel werken meer ingeburgerd. Daarvoor was thuiswerk een zeldzaamheid, nu voelt het eerder als een verworven recht."

Toch voelt Ann (Gen X) daar een spanningsveld: "Iemand die gewend is tot 19u00 te werken, wordt nu geconfronteerd met collega's die om 16u00 willen vertrekken voor hun kinderen. Dat wringt soms."

Bryan (Gen Z) ziet het zo: "Jullie Millennials hebben ons geleerd dat werk niet je hele leven hoeft te zijn. Jullie hebben dat gevecht al gevoerd zodat wij nu van begin af aan kunnen opkomen voor onze work-life balance."

Ook trendanalist Herman Konings benadrukt hun exclusieve positie:

"Millennials hebben een uniek evenwichtsgevoel tussen de analoge en digitale wereld. Ondenkbaar 20 jaar geleden, maar kijk nu naar grote organisaties en politiek: dertigers zijn overal te vinden in topposities."

"Ze zeggen dat Gen X de verloren generatie is"

Ann (Gen X) zegt dat haar generatie juist een brugfunctie heeft: "Wij zitten tussen twee heel verschillende generaties in. Wij leren continu van beide kanten bij. Ik zou het daarom niet zo zwart-wit willen bekijken." Ze vertelt over de switch die ze zelf meemaakte: "Ik heb 10 jaar als consultant gewerkt. Die lange anciënniteit bij één werkgever komt nu eigenlijk niet meer voor. Ik was destijds veel meer bezig met loyaliteit naar mijn werkgever. Als er een meeting om 17u00 was ingepland, kwam het bij geen van ons op om er niet te zijn. Dat is nu echt anders."

Haar advies aan jongeren?

"Je moet niet blindstaren op statuten en anciënniteit. Ik zie veel mensen daar ziek van worden. Er is zoveel werk beschikbaar. Je hoeft je echt niet vast te pinnen op één werkgever."

Josée is Babyboomer en kijkt zo naar Gen X: "Jullie generatie heeft een pragmatisme dat ik bewonder. Wij hadden soms grote idealen maar waren minder praktisch in de uitvoering. Jullie zijn de eersten die echt de balans zochten."

(lees verder onder de foto's)

"Ze zeggen dat babyboomers reikhalzend uitkijken naar hun pensioen"

Josée (Babyboomer) weerlegt meteen: "Het klopt echt niet dat we alleen maar uitkijken naar ons pensioen. Veel mensen redeneren wel: we hebben hard moeten werken, dus dat pensioen hebben we verdiend. We willen profiteren van die opgebouwde centen. Maar dat snakken naar het einde, dat herken ik totaal niet bij mezelf of mijn generatiegenoten." Vooral werk-privébalans was voor haar een uitdaging:

"Mijn kinderen zaten altijd tot 18u00 in de nabewaking. Die balans sloeg vaak in de verkeerde richting uit. Nu vang ik regelmatig mijn kleinkinderen op, iets wat mijn ouders nooit voor hun kleinkinderen deden."

Ze schetst de context van haar generatie: "We hebben hard moeten werken in tijden van werkloosheid. Geld verdienen was dus belangrijk voor ons. We wilden daarmee vrijheid en zingeving kopen. We zijn tenslotte de generatie van '68."

Ook Herman Konings typeert hen zo: "De generatie van seks, drugs & rock-'n-roll met een focus op 'wealth'. Boomers zijn bezig met 'spending their kids inheritance'. Ze leven gemiddeld 7 jaar langer dan voorgaande generaties en hebben 2,5 keer meer vermogen. Logisch! Ze waren tweeverdieners, hadden een 13e maand."

Jeroen (Millennial) kijkt zo naar hen:

"Ik had een ander beeld van jullie generatie. Jullie hebben eigenlijk de basis gelegd voor veel vrijheden die wij nu vanzelfsprekend vinden."

En Ann (Gen X) voegt toe: "Wij konden bij jullie al zien dat hard werken niet altijd gelukkig maakt. Dat heeft ons geleerd om andere keuzes te maken. Jullie zijn in zekere zin onze spiegel geweest."

Josée besluit met haar gouden tip: "Zorg dat je het werk van de eerste minuut tot de laatste dag graag doet! Gebruik die flexibiliteit om jezelf niet vast te zetten in één rol. Zoek naar werkomgevingen waar je jezelf kunt zijn en waar je kunt ontwikkelen."

(lees verder onder de foto's)

"Ze zeggen dat generaties niet kunnen samenwerken"

Rana (Gen Z) ziet juist kansen in diversiteit: "Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of er verschillende generaties op de werkvloer zijn. Als je regelmatig aanwezig bent, dan leer je vanzelf omgaan met die diverse mensen om je heen." En vult aan: "Het voornaamste probleem ligt bij de individuele mindset van mensen. Je hebt veel mensen met vooroordelen over Gen Z, of andersom. De babyboomers denken misschien 'wij hebben hard gewerkt', maar wij als Gen Z denken ook 'wij moeten keihard werken'."

Haar oplossing?

"Als toekomstige HR-professional zou ik speciale workshops opzetten om beter te leren omgaan met verschillende generaties. Zoals vandaag. Super boeiend!"

Ann (Gen X): "Wat ik heb geleerd is dat je niet direct moet oordelen over een andere generatie. Wat lijkt op desinteresse bij jongeren, kan gewoon een andere manier van informatieverwerking zijn. Wij moeten ook blijven leren."

Herman Konings: "We moeten forward to basics - vooruit naar de essentie van menselijk gedrag. Het echte leven is uiteindelijk het meest sublieme." Zijn visie?

"'Fygitaal' werken – zowel fysiek als digitaal. Tijdens corona waren we volledig digitaal, terwijl de gemengde vorm rendeert."

Wat ze niet zeggen, maar wat bleek

Ja, elke leeftijdsgroep worstelt, maar elk op hun eigen manier. De boomer die apps installeert versus de zoomer die digitale overload ervaart. Allemaal zoeken ze naar balans, betekenis en geluk, alleen met verschillende recepten.

Het secret ingredient? Zodra "ze zeggen dat..." plaatsmaakt voor "ik luister naar jou". En dat luisteren deden ze, gisteren op Campus Geel. Karel Van Bouchaute van Thomas More, initiatiefnemer en zelf Gen X, concludeert:

"Het 'wij-zij' denken doorbreken is geen luxe maar noodzaak. Generatieverschillen zijn geen obstakels, maar potentiële superkrachten. Omarm ze. Nu is het aan ons om dat in praktijk te brengen."

Meer weten over de bachelor Human Resources Management bij Thomas More? Hier vind je meer info.

Karel Van Bouchaute

Opleidingscoördinator HRM, Thomas More-hogeschool

 

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.