Zelfzorg voor studenten

Zelfzorg voor studenten

Thomas More-studenten ontwikkelen zelfzorgplatform voor medestudenten en jongeren

De studenten Verpleegkunde en Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen werkten een hartverwarmend initiatief uit: More Me. Een digitaal platform rond zelfzorg voor jongeren tussen 16 en 22 jaar. ​ De website www.zotvanzelfzorg.be is gemaakt door jongeren, voor jongeren.

Het verhaal begon bij de studenten Verpleegkunde van Thomas More Mechelen tijdens het vak ‘zelfzorg’. Gedurende de lockdown zagen zij de nood om informatie over dit onderwerp toegankelijk te maken voor andere jongeren. Het project groeide en langzaam ontstond het idee om een digitale omgeving te creëren rond geestelijk welzijn aan de hand van enkele concrete thema’s.

Zes thema's

Docenten van zowel de opleiding Verpleegkunde als van de Lerarenopleiding herkenden het potentieel en zetten mee hun schouders onder het project. Met als resultaat een professionele website opgebouwd rond 6 thema’s: beweging, creativiteit, digitale gezondheid, grenzen stellen, meditatie en voeding. Elk thema lijst bestaande boeken, quotes, getuigenissen, podcasts, films en een challenge op die de studenten zorgvuldig verzamelden.

Verkennen en ontdekken

'Het doel van de website is in eerste instantie bestaande informatie beschikbaar maken. Zo laten we jongeren op een laagdrempelige manier kennismaken met thema’s die rechtstreeks en onrechtstreeks te maken hebben met zelfzorg en je-goed-voelen-in-je-vel', zegt docente Annelies De Bruyne. 'Maar er is meer: we dagen hen ook uit om alleen of in groep aan de slag te gaan met deze thema’s, ze te verkennen en al doende te ontdekken wat zorg voor zichzelf (en voor anderen) kan betekenen. Met deze website willen we dus een poort openen en jongeren inspireren om op zoek te gaan naar (nog) meer informatie.

Zelfzorgambassadeurs

'Het idee 'van jongeren voor jongeren' willen we bovendien vormgeven in een werking met ambassadeurs', aldus De Bruyne. 'Wie anders dan de jongeren zelf kunnen dit thema op de agenda plaatsen. Daarvoor organiseren we tijdens de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid (1-10 oktober) een workshop voor jongeren die zot-van-zelfzorg-ambassadeur willen worden. We stomen hen klaar om actief aan de slag te gaan met de thema's binnen hun school of vereniging'.

'Verder zien we deze website als een dynamisch platform. Bedoeling is dus om samen met jongeren de verschillende onderdelen regelmatig te updaten. In de blog krijgen hun verhalen een plek. Tot slot zijn onze studenten aan de slag gegaan om het platform uit te breiden met drie extra thema's en wordt er hard gewerkt aan een educatieve vertaling als inspiratie voor professionals (leerkrachten, jeugdwerkers ...) die deze zelfzorg-thema's willen integreren in hun werking.'

www.zotvanzelfzorg.be is een initiatief van de opleiding Verpleegkunde en de Lerarenopleiding van Thomas More in Mechelen.

Praktische informatie (niet voor publicatie):

Contact: Annelies De Bruyne +32 496 17 71 09

 

Campussen Mechelen
Over Thomas More News

Hier gebeurt het. Met 42 bacheloropleidingen, 19 graduaten en meer dan 21.000 studenten in Antwerpen, Geel, Lier, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Niklaas, Turnhout en Vorselaar is Thomas More de grootste hogeschool van Vlaanderen. Een warme, internationale en bruisende community met optimale leerkansen voor elk talent.

Hier creëren we impact. Met meer dan 250 gedreven onderzoekers in 9 expertisecentra staat Thomas More borg voor toonaangevend praktijkgericht onderzoek met directe resultaten.

Wij zijn een strategische partner voor tal van grote en kleine bedrijven, instellingen en organisaties in de brede regio en ver daarbuiten.

Thomas More maakt deel uit van de Associatie KU Leuven.